A minap a “láncainkról” osztottam meg egy Facebook bejegyzést, arról, hogy érdemes leltárt készíteni azokról a dolgokról, amiket nem szeretünk, majd módszeresen dolgozni velük.
.
Ehhez érkezett egy kitűnő kérdés, hogy lenne-e tippem a házimunkára?
.
A legtöbb nő számára a házimunka egy olyan kellemetlenség, amivel kénytelen együtt élni. Sokan meg sem próbálnak tenni ez ellen, annyira beléjük ivódott, hogy ezt “muszáj” csinálni. Legtöbben legfeljebb addig jutnak el ezzel a kérdéssel, hogy igyekeznek bevonni a párjukat is, hogy csökkenjenek a terhek.
Ez sokszor csak újabb feszültségforrás lesz.
.
Hogy mi a férfi szerepe a házimunkában, ez egy külön téma lehetne, itt erről csak annyit mondanék, hogy egy jól működő kapcsolatban a terhek közösek, és erről külön beszélni sem kell. Ez persze sokszor nem “magától” működik, hanem kitartó, következetes és azt mondanám szeretetteljes egyeztetések, megbeszélések eredménye.
.
Az, hogy a nők évszázadokon keresztül kiszolgálták a férfiakat, az a férfiak számára is egy olyan “magától értetődő” helyzetet eredményezett, amivel kapcsolatban komoly szemléletváltásra van szükségük, mielőtt képesek lennének megérteni, hogy mi a problémánk. Ehhez türelem és szeretet kell a nő részéről, ugyanakkor határozottság, kitartás és következetesség.
.
(A Théta Healinggel ezt a folyamatot is meg tudjuk támogatni.)
.
Ez után a kis kitérő után nézzük, mi mindent tehetünk, ha nem szeretjük a házimunkát, de a rendet, tisztaságot és finom ételeket annál inkább.
.

Mivel kezdjünk?

.
Természetesen minden helyzet egyedi, ezért mindenek előtt érdemes megnézni, hogy milyen érzéseket ébreszt bennünk a házimunka gondolata, majd negatív érzések esetén kiásni a probléma gyökerét (ami teljesen váratlan és teljesen egyedi lehet mindenkinél).
.
Ásás után tisztul csak annyira a kép, hogy képesek legyünk meghatározni, hogy mit szeretnénk, azaz mi lenne a jó megoldás számunkra.
Például:
a) Örömmel végezni a házimunkát, ügyesen, gyorsan, szórakoztatóan, együtt a szeretteinkkel, vagy
b) Egyáltalán nem végezni házimunkát.
.
(A Théta Healingben nem ítélkezünk, a minél nagyobb belső szabadságra törekszünk, ezért a b) verzió is lehet egy kitűzött cél.)
.

Nézzük a lehetőségeinket az a) verzió esetében:

.
Ásással, elengedésekkel és letöltésekkel a negatív érzéseinket akár az ellenkezőjükre is fordíthatjuk.
Erre talán én magam vagyok a legjobb példa, hiszen 43 éves koromig egyáltalán nem főztem és kerültem minden konyhai munkát. A Théta Healing hatására azonban megszerettem a főzést. Nem lettem konyhatündér, nem főzök minden nap, de elmúlt az ellenszenvem és a sütés-főzést most kellemes, kreatív időtöltésnek látom.
.
A letöltések és elengedések segíthetnek abban, hogy a házimunkát játékosan és gyorsan elvégezzük. Ha ügyesek vagyunk, akár mókás családi programot is csinálhatunk belőle. Ezt tapasztalatból mondom, mert bármilyen hihetetlen, ez megvalósítható.
.

Ha kétsgeid vannak, akkor most, ennél a pontnál érdemes összeírni, hogy milyen gondolatok merülnek fel benned, majd megvizsgálni, hogyan szolgálnak ezek téged. Ki mondta és miért hitted el, hogy a házimunka csak nyűg lehet? Ki mondta, hogy nem lehet szórakoztató?  Mire tanít téged az, ha szenvedsz a házimunkától? Milyen erényt fejlesztesz általa?
.
Ha ezeket kidolgozod, megnyílik az út ahhoz, hogy szórakoztató legyen a házimunka.
.

De mi a helyzet a b) verzió esetében, amikor egyáltalán nem szeretnénk házi munkát végezni?

.
Nagyon sok nő számára ez szinte “eretnekség”. Sosem felejtem el, ahogy az anyósom nézett rám 20 évvel ezelőtt, amikor elmondtam neki, hogy én nem főzök, és hogy a fia velem együtt végzi a házimunkát. Nem “segít”, hiszen sosem fogadtam el, hogy ez az én feladatom, amiben “segíthet” valaki, hanem ragaszkodtam hozzá, hogy ez közös feladat.
.
Elsőként tehát erre érdemes ránézni, hogy mit érzel, mit gondolsz az olyan nőkkel kapcsolatban, akik nem akarnak házimunkát végezni.
Minden ítélkezés vagy negatív gondolat, ami most felbukkan benned, akadályozza azt, hogy megszabadulj a házimunkától, hiszen te magad sem vagy képes elfogadni azokat, akik nem akarnak házimunkát végezni. Ha tehát negatív érzéseid vannak ezzel kapcsolatban, akkor nem fogod tudni megengedni magadnak a felszabadulást ez alól.
Ez esetben nézz rá, honnan erednek ezek az érzések, mire tanítanak, majd oldd fel őket.
.
Érdemes ránézni a családi mintákra, elvárásokra, aztán a történelmi, genetikai örökségre (családi tapasztalatok a múltban, kommunizmus, vagy előtte az arisztokrácia illetve a köznép ellentéte stb).
.

Még két dologra szeretném felhívni a figyelmet a témával kapcsolatban.

.
Az első, hogy legyen szó házmunkáról, vagy bármi másról, akkor vagyunk rendben a dologgal kapcsolatban, ha nagyjából semlegesek az érzéseink. Vagyis, ha csinálni kell, csinálom, ha más csinálja helyettem, az is rendben van.
Amíg erős érzelmeink, indulataink vannak bármilyen témával kapcsolatban, addig nem vagyunk képesek szabadon választani. Addig feltétlenül érdemes dolgozni az érzéseinken.
.
A másik a hasznosság kérdése. Általánosságban is igaz, hogy akkor vagyunk a leghasznosabbak a világ számára, amikor azzal foglalkozunk, amihez a legjobban értünk. Csodálatos módon a legboldogabbak is akkor vagyunk.
.
De a házimunkára lefordítva ezt a tételt – különösen, ha vállalkozó vagy -,   érdemes akár konkrétan is utánaszámolni, hogy mennyit keresel a munkáddal egy óra alatt. Ha megkeresel például 5000 Ft-ot (ez jóval több is lehet), akkor megéri a házimunkát kiadni valaki másnak 1500-3000 Ft-ért.
Sőt, nemhogy megéri, de kifejezetten az erőforrások pazarlása, ha te magad végzed azt a munkát, amit bárki más el tud végezni, miközben senki sem végzi azt, amit csak te tudsz.
.
Igyekeztem minden lehetséges verzióra kitérni ebben a bejegyzésben, így nagyon valószínű, hogy a leírtaknak csak egy része vonatkozik rád. Ha így van, olvasd újra azt a részt, és abból kiindulva dolgozz magadon, hogy elsimuljanak az életedben a házimunkával kapcsolatos problémák.
.

Néhány letöltés ehhez
(menj fel a 7-es síkra és tanusítsd, ahogy ezek megérkeznek hozzád):

.
Tudom milyen érzés, lehetséges és biztonságos:
– könnyedén és örömmel végezni a házimunkát.
– szórakozva, játékosan, a szeretteimmel együtt végezni a házimunkát.
– hogy számíthatok a szeretteimre, és ők is számíthatnak rám.
– hogy a szeretteimmel egyenrangúan, egyetértésben, harmóniában és szeretetben működünk együtt.
– hogy a házimunka egy szórakoztató családi program, amiben jól érezzük magunkat.
– hogy megtalálom a megfelelő személyt, akire rábízhatom a házimunkát, ha ezt választom, és
– tudom, hogyan lehet ez nyertes-nyertes helyzet mindkét fél számára.
– Tudom, hogyan engedjem meg magamnak, hogy örömmel és játékosan végezzem a házimunkát.
– Tudom, hogyan kommunikáljam szeretetteljesen az igényeimet a szeretteim felé.
– Tudom, hogyan engedjem meg magamnak a pihenést.
– Tudom, hogyan engedjem meg magamnak, hogy másra bízzam a házimunkát, ha ezt választom.
– Tudom, hogyan engedjem meg másoknak, hogy tekintettel legyenek rám.
– Tudom, hogyan engedjem meg másoknak, hogy támogassanak és mellettem legyenek, amikor ezt szeretném.
.

.

Köszönöm a figyelmedet!

.
Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevélre!

.

HA ÚGY ÉRZED, HOGY SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED: info@nincskanal.hu

IDŐPONT FOGLALÁS

.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal!