LMBTQ és más áramlatok – hogyan viszonyuljunk hozzá?

 

Azt kérdezte tőlem nemrég valaki, hogy milyen minták játszhatnak közre abban, ha valaki az LMBTQ mozgalom támogatója lesz, illetve ez hogyan szolgálja az embereket, a társadalmat.  Azért örülök ennek a kérdésnek, mert spirituális körökben van két, számomra nem annyira rokonszenves szokás.

Az egyik az, hogy mindenkit támogatunk, mindig mindenkit szeretünk, és mindig mindenkivel együttérzünk. Ez nagyon nem reális.

A másik pedig az, hogy agyonhallgatjuk a dolgokat, nem beszélünk kényelmetlen témákról, a napi politikáról, azokról az aktuális kérdésekről, amik az embereket foglalkoztatják. Én úgy gondolom, hogy azok a napi aktualitások, amik szinte mindenkit megmozgatnak érzelmileg, a legjobb példák arra, amikkel kapcsolatban önmunkát lehet végezni. Amikor valami érzelmileg megmozgat bennünket, akkor az mindig azért van, mert megérintett bennünk egy kényes területet, ami érzékeny, mert valamiféle traumák kapcsolódnak hozzá, és ezért felkavarja az érzéseinket. Ha ezeket a szőnyeg alá söpörjük, akkor a fejlődés és a változás lehetőségétől fosztjuk meg magunkat, ugyanis pontosan ezek azok a dolgok, amikkel azért találkozunk, hogy ki tudjuk tisztítani magunkból azokat a blokkokat, amik a személyes fejlődésük útjában állnak.

 

Minden, ami minket érzelmileg felkavar, az személyesen a mi fejlődésünket érinti. Nem konkrétan a téma, hanem azok az érzések, amiket felhozott belőlünk. Ha valakit akár ez az LMBTQ téma, akár bármilyen más téma zaklat fel, nem biztos, hogy azzal a témával van dolga, hanem az hoz fel belőle olyan korábbi traumát, amin dolgoznia érdemes.  Amikor van bennünk egy szándék, hogy mit szeretnénk az életünkben megváltoztatni vagy elérni, az a szándék az, ami miatt érzékenyen érintenek utána minket bizonyos dolgok.  Ez azért van, hogy felszínre kerülhessenek a blokkok, amik akadályoznak minket abban, hogy azt a szándékunkat beteljesítsük. Ha valaki azt hiszi, hogy őt egyáltalán nem érinti ez az LMBTQ téma, és mégis idegesíti ez az egész, akkor valahol valamit megérintett benne és ilyenkor egyszerűen azzal a kérdéssel érdemes ránézni, hogy miért zavar ez engem vagy, hogy érint ez engem.

 

Ha konkrétan ez a kérdés, hogy miért lesz valaki a támogatója az LMBTQ mozgalomnak, ott nagyon sok minden lehet.  Egyrészt az, hogy érintett, másrészt az, hogy együttérez azokkal, akik érintettek ebben a témában. Lehet az is, hogy lázad azok ellen, akik az LMBTQ mozgalom ellen lázadnak, és lehet az is, hogy egyszerűen megy az érzelmi sodrással. Ez a leggyakoribb.  A leghalványabb fogalma nincs róla, hogy miért, és nem tudná megmondani, hogy most éppen kire haragszik és miért, de érzékeli a tömeges indulatokat, feszültséget. Belekerül ebbe az áramlatba, és hirtelen ő is mérges lesz, és mindenkire haragszik és mindenkit szid, de valójában ő maga sem érti, hogy igazából mi is a baj az egyikkel, vagy a másikkal.

 

Még olyasmi is lehet emögött, hogy valaki nem tisztázta le a saját értékrendjét és egyfajta billegésben van, hogy most a helyes út támogatni ezt a mozgalmat, vagy nem. A társadalmat ez szerintem abszolút szolgálja, méghozzá azért, mert megvitatásra kerülnek olyan témák, amik sokáig egyértelműnek tűntek. Az, hogy ezek a kérdések élesen megjelentetek, és a hétköznapi beszélgetések témáját képezik, azt szolgálja, hogy az egyének tudatosabban ránézhessenek arra, hogy hogyan is állnak ezzel tulajdonképpen, és hozhassanak egy döntést, hogy melyik oldalra állnak.

 

Azt soha nem szabad elfelejteni, hogy az egyén mindig fejlettebb mindenféle értelemben, mint az egész társadalom. Egy nemzet, egy ország azért fejletlenebb mindig az egyénnél, mert a fejlettségét az határozza meg, hogy milyen egyedekből áll. A társadalom minden tagjának fejlettsége a legalacsonyabb tudatossági szintű emberektől a legmagasabbakig összeadódik, és ez az átlag mutatkozik meg többségében a különféle törvényalkotásokban, és a haladásban úgy általában minden témában.

 

Én azt javaslom, hogy ne féljünk magunkba nézni, letisztázni, és őszintén szembenézni azzal, hogy mit vagyunk most képesek elfogadni és mit nem. Ne ítéljük meg magunkat emiatt, mert az a fontos, hogy akár odaállunk valami mellé, akár nem, az belülről jöjjön, szívből.

 

Akkor az átlag jó irányba fog elmozdulni.

Facebook élő

2021. 06. 21.